Geprobeerd – Het Picasso Museum – De kunstenaar en Barcelona

Picasso museum in Barcelona

Op een zondagmiddag ben ik naar het Picasso Museum gegaan, één van de meest bezochte toeristische attracties van Barcelona. Al kies ik liever voor het strand in de zomer, maar toen het op een dag een beetje bewolkt was leek me dit een goed alternatief. Het Museum is gevestigd in het hart van de wijk Born en in één van de meest karakteristieke steegjes van Barcelona: Montcada street. Maar wat is nou de verbintenis tussen de kunstenaar Picasso en de Catalaanse hoofdstad? Is het omdat hij regelmatig te vinden was in het bekende bierhuis Els Quatre Gats? Waar je de exponenten van het Catalaanse modernisme kon vinden? En wat kun je wel en wat kun je niet zien in het museum?

Kunstwerk Picasso Picasso in Barcelona
Picasso en Barcelona

Picasso is geboren in Malaga op 25 Oktober, 1881, en stierf in Cannes in 1973. De verbintenis tussen de kunstenaar en de stad Barcelona is te verstaan bij een quote van Picasso zelf: “Here [Barcelona] is where it all began…this is where I realised where I could get to”. Tijdens zijn lange eclectische carrière, met vele minaressen en vrouwen, werd hij beïnvloed door vele artistieke trends zoals het Catalaanse modernisme, kubisme, surrealisme en expressionisme. Zijn onderzoek naar nieuwe stimulances en ervaringen is het result van zijn scholing op Fine Arts School in Llotja van 1893 tot 1899, in de buurt van Barcelona.

Schilderij - Margot 1901 Werk van Picasso - Ritratto di Sabortes 1939
Het Museum

Het Picasso museum in Barcelona is gevestigd in 5 gebouwen, waarin de XIII-XIV eeuwen zijn terug te zien en perfecte architecturale voorbeelden van het Catalaanse gothicisme. Het museum opende voor het publiek in 1963, dankzij de donaties van Picasso zelf, zijn vriend Jaume Sabartés en meer dan 3800 werken in de permanente collectie. Er zijn niet alleen schilderijen, maar ook litho’s, schetsen, incisies en keramieken die bewijzen dat Picasso inderdaad een complete artiest was. Het Picasso museum is merkbaar voor de vroege werken, er zijn zeldzame voorbeelden van schilderijen waarin religieuze en sociale thema´s in voorkomen, zoals “First Communion” en “Science and Charity”, en ook de complete “Meninas” serie: studies en interpretaties van het beroemde werk van Diego Velázquez.

Het Picasso museum in Barcelona heeft ook een rijk en vol programma met tijdelijke tentoonstellingen, bijvoorbeeld tot 29 Augustus 2009 werken van de Nederlandse schilder Kees Van Dongen.

Ikzelf en het museum

Ik verwachte dat ik al het beroemde werk van de kunstenaar kon bewonderen. Maar ik was teleurgesteld, je kunt bijna op je vingers de hoeveelheid schilderijen uit zijn blauwe en roze periode tellen, en deze zijn het bekendst. Het bezoek aan het museum geeft je wel een betere impressie van de relatie tussen Picasso en de Catalaanse hoofdstad. Het is ook leuk om verschillende delen van de stad te herkennen in zijn werk, zoals “Barceloneta Beach” en “El paseo de Colón”; calle de la Mercé, waar de kunstenaar woonde en calle de la Riera, waar hij zijn studio had in 1900. Wat mij het meest interesseerde was het contrast tussen Velázquez’ werk “Las Meninas” en Picasso’s studies. In het laatste gedeelte van het museum is een groot scherm waar je kunt zien hoe Picasso het voor elkaar kreeg om het zo modern mogelijk te maken. Om dit contrast te zien moet je er om 19:30 zijn.

Picasso museum - Las meninas 1957 Picasso - Las meninas infanta maria 1957

De conclusie is dat het het waard is om het Picasso museum in Barcelona te bezoeken om je te verdiepen in de kunst van Picasso, maar als je verwacht om de beroemde kunstwerken uit zijn blauwe en roze periodes te zien, word je naar mijn mening teleurgesteld.

Tu My

Adres
Picasso Museum:Via Montcada, 15-23

Museum’s officiele website:
Lijst van de werken


Hoe kom je er:
metro L4 metro : Jaume I
metro L1 metro : Arc de Triomf
Kaart:

View Picasso Museum in a larger map

Openingstijden
Dinsdag-Zondag 10.00-20.00 (entree tot 19.30)
Maandag (geen feestdagen)- gesloten

Kaartverkoop
Gecombineerde kaart (museum en tijdelijke tentoonstelling): €11; €6 met korting*
Kaarten voor de tijdelijke tentoonstelling: €6.60; €4.65 met korting*
*Onder de 25 jaar, ouder dan 65 jaar, gepensioneerden, werkzoekenden of grote families

Gratis entree
Elke zondagmiddag vanaf 15.00
Eerste zondag van de maand: hele dag
Opendagen: 12 Februari, 18 Mei, 24 September

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here